dinsdag 30 oktober 2007

Aardbeving, Lake Tahoe, California Golden Bears

Lieve Lezers!
Het is weer tijd voor een update van mijn belevenissen in de USA. Om maar meteen met het interessantste nieuws in huis te vallen: aardbeving! Jawel, een echte! Ik was aan het e-mailen, toen ik opeens de vloer voelde schudden. Dat is natuurlijk raar, een schuddende vloer en toen ik dacht dat de onderburen de boel aan het afbreken waren, begon de lampenkap ook heen en weer te schudden. Langzamerhand begon het te dagen: dit is een aardbeving! Hij duurde niet lang, ongeveer 10 seconden en er was ook niet veel schade. Natuurlijk was niet veel later de aardbeving overal op het nieuws en zelfs op CNN (zie hieronder). Uiteindelijk bleek het om een 'moderate earthquake' te gaan met een sterkte van 5.6 op de schaal van Richter. Afgezien van de aardbeving, was twee weken geleden mijn vriendin over uit Nederland, en van onze belevenissen hieronder een kort verslag. Het eerste weekend een auto gehuurd en naar Lake Tahoe gereden, ongeveer 350 kilometer van Berkeley vandaan. Toen we begonnen met rijden, zag het er zo uit:
Maar omdat Lake Tahoe op ongeveer twee kilometer hoogte ligt, zag het landschap er al snel zo uit:
Lake Tahoe is een redelijk groot meer (22 x 12 miles) en doordat om het meer veel bergtoppen zijn, is dit een zeer geliefd skigebied. En omdat de natuur erg mooi is, is dit een zeer geliefde plaats voor vakantiehuizen/vakantiekastelen waarvan degene aan het water een privéstrand + privésteiger hebben... Lang niet gek! Een indruk:Op zaterdag hebben we de Rubicon Trail gelopen, een wandeling langs het water van de Emerald Bay (hieronder) met als beginpunt het Vikingsholm Castle en als eindpunt een of andere vuurtoren. Eerst naar de vuurtoren gelopen; de uitzichten onderweg waren werkelijk schitterend, echter de vuurtoren was een beetje een teleurstelling. Deze bleek uit niet meer te bestaan dan een soort houten hutje (hieronder). Dus... Daarna naar het Vikingsholm Castle gelopen, maar ook dit was, mede doordat het gedeeltelijk in de steigers stond, nou niet je van het. Conclusie: uitzichten +, bezienswaardigheden -. 's Avonds zijn we naar Reno, ofwel 'the biggest little city of the world', ofwel 'Little Las Vegas' gereden. Omdat Reno in de staat Nevada ligt, en daar gegokt mag worden, staat Reno vol met casino's en er komt je een redelijke hoeveelheid neon-licht tegemoet als je de stad inrijdt. De enige reden waarom we hier waren, was natuurlijk om te gokken en dat hebben we dus ook gedaan! Binnen is het een drukte van jewelste, maar het is vooral HUGE. Oneindige rijen met gokkasten, waaraan allerlei figuren van bedenkelijk allooi gekluisterd zaten. Mooi is natuurlijk ook om te zien dat sommige mensen het presteren om meerdere gokkasten tegelijk te 'multi-tasken', wat een beetje bizar overkomt, want waarom zou je twee keer zo snel je geld willen verliezen? Uiteindelijk toch het gepresteerd om met 25$ winst deze gekte weer verlaten... De volgende dag, een korte wandeling gemaakt door een rotsachtige omgeving, met het Eagle Lake als eindpunt. Een prachtig bergmeer, en het feit dat er bijna geen mensen waren, maakte het extra mooi:
Op de terugweg door de hoofdstad van California, Sacramento gereden, en hieronder 'The California State Capitol:
Zaterdag een week later was het 'Gameday'. Dit is de dag waarop de California Golden Bears, het football team van de universiteit, hun wedstrijd spelen. Aangezien Football de populairste sport is in Amerika, is dit hier een big deal. Het stadion met een capaciteit van ~72.000
plaatsen, zit elke wedstrijd bijna helemaal vol! 72.500 mensen voor een studentwedstrijd!

Ongelooflijk. I.e.g is het een olijk gebeuren: de fanfare blaast vrolijke, opzwepende muziek en mensen bbq'en op parkeerplaatsen al tv kijkende en hotdog etende, zittende op hun campingstoeltjes... In het stadion, dat overigens gewoon een betonnen kuip is, was de sfeer top! Mensen zijn hier wat meer begaan met hun sport en hun team, wat resulteert in veel geschreeuw, gekrijs en gevloek. Uiteindelijk kon alleen het gastenvak juichen, want de Bears gingen ten onder door een plotselinge verstandsverbijstering van de quarterback in de laatste 15 seconden van de game. Zondag een fietstocht gemaakt in San Francisco, via het Golden Gate Park naar het strand van de Grote Oceaan,

via een villawijk

naar de Golden Gate Bridge gefietst.

De dag erop, weer een auto gehuurd en langs de kust naar het zuiden gereden. Dit bracht een beetje het road-trip gevoel naar boven: mooi uitzicht (hieronder), fijne muziek en rijden maar! De eerste stop was Santa Cruz dat het oudste strand-amusementspark van de westkust herbergt wat neerkomt op kermisattracties langs het strand. In de zomer moet dit superdruk zijn en ligt het strand 'hutjemutje', maar omdat het 'offseason' was, en bovendien in de ochtend, was het helemaal uitgestorven. De kleurige stoeltjes van de stoelenlift hingen er zelfs een beetje treurig bij...
Daarna doorgereden naar Monterey, en daar de 17-mile drive gereden. Dit is een 'scenic-route' langs de kust, met fraaie uitzichten: Verder gaat de route o.a. door Pebble Beach, een privé resort. Het bestaat eigenlijk alleen maar uit belachelijk grote huizen met belachelijk grote hekken en... golfbanen. American Dream?
En met het feit dat de volgende dag deze 'kleine vakantie' weer over was, omdat Eveline weer terug naar Nederland moest, vind ik het wel weer mooi geweest wat betreft deze update...
Succes in kikkerland!
Ruben.

zondag 21 oktober 2007

Klomp, Office & SF Giants

Beste Lezers,

Ja, ik leef nog! En na een wat lange periode zonder enig teken van leven, hier een samenstelling van mijn wat minder recente belevenissen... De recente belevenissen komen spoedig in een nieuwe post. Om toch wel met iets recents te beginnen, wil ik jullie even wat meegeven wat betreft het lokale nieuws hier. Onlangs is er hier in de buurt een enorme klomp (zie foto hieronder: ongeveer 4 meter lang, ik weet niet welke schoenmaat dat zou zijn; en voor de duidelijkheid: die kerel ben ik dus niet!) die voor een soort Hollandse souvernir-winkel/bakkerij stond, gestolen! Omdat ik dit ineens op het journaal voorbij zag komen, wilde ik dit jullie natuurlijk niet onthouden! Daarnaast zijn er 'hier' in het zuiden van California (LA en San Diego) enorme bosbranden aan de gang en is de grootste evacuatie van de geschiedenis begonnen en inmiddels zijn er meer dan een half miljoen mensen geevacueerd. Gelukkig heb zit ik een stuk noordelijker en heb ik hier helemaal geen last van. Daarnaast heb ik een tijd geleden intrek genomen in mijn 'office'. Dit duurde bijzonder lang, omdat de sleutelaanvraagprocedure hier ingewikkeld en erg langdradig is. Maar nu dan toch uiteindelijk mijn eigen werkplek + uitzicht op een boom :)! Het bureau is voor kleine mensen en dus wat te laag, mijn huge beeldscherm staat op vier boeken en ondanks dat het er wat chaotisch uitziet (zie foto hieronder), bevalt het prima!. Alle touwen bij de boekenkast zijn verplicht en zouden ervoor moeten zorgen dat ze niet uit de kast vallen, mocht er zich een aardbeving voordoen. (Tot dusverre heb ik dat nog niet meegemaakt.) Verder is er een heuse kapstok en drie niet-werkende printers :).
Omdat het reguliere baseball-seizoen (honkbal-seizoen in het Nederlanders) bijna afgelopen was, besloten om naar een baseball game te gaan van de San Fransisco Giants tegen de San Diego Padres in het AT&T (telecombedrijf) ballpark (het is hier in Amerika de laatste jaren mogelijk voor bedrijven om een sportstadion hun naam te laten dragen voor verscheidene miljoenen euro's). Hieronder een sfeerimpressie:

De ingang!Terwijl je in het stadion/ballpark de trappen oploopt (wel roltrappen natuurlijk, dus van lopen is niet écht sprake), is dit het fraaie uitzicht: de Bay Bridge die San Francisco met de andere kant van de baai (en dus ook met Berkeley) verbindt.

Hierboven de binnenkant van het ballpark, natuurlijk niet zonder een huge 'tv-screen', een huge coca-cola bottle en een huge handschoen. Het deed mij meer aan als een soort van pretpark, dit beeld werd nog extra bevestigd door de oneindige aanschakeling van eettentjes onder de tribunes.
En hier ging het natuurlijk om: de wedstrijd! 'We' stonden praktisch de hele wedstrijd voor, maar werden door een homerun in een van de laatste innings toch nog teleurgesteld naar huis gestuurd. Na de wedstrijd nog mooi even een stukje pindakaas-chocoladetaart gegeten, was nog best wel te doen! Veel Amerikanen vinden pindakaas echt hét éinde en stoppen dat derhalve in bijzonder veel dingen. Een greep uit de oneindige lijst: peanut butter chocolate, peanut butter ijs, peanut butter koekjes, peanut butter milkshake en natuurlijk de zeer beroemde: peanut butter & jelly. Verder in het weekend weer gezeild en een soort 'tochtje' gemaakt en onder andere onder onderstaande brug en langs onderstaande rots gezeild. Deze rots, genaamd 'Red Rock' is te koop en is van jou voor 'slechts' $ 25 miljoen... Naar het nabijgelegen dorpje San Rafael gezeild, waar het bewijs dat hier een aantal fijne vakantiehuisjes met jachten aanwezig zijn, hieronder te zien is:



Echter, toen we er weer uit wilde zeilen, werden we natuurlijk aangehouden door de waterpolitie! Logisch, want we hadden niet dé '2007-sticker' op onze boot. Dat was een boete! (maar geen id hoeveel, want de zeilclub betaalt) Nadat we hadden laten zien dat we wel een brandblusser bij ons hadden, mochten we gelukkig wel gewoon verder zeilen. En ik wilde graag afsluiten met het feit dat aan de andere kant van de aardbol de zon ook mooi onder gaat:

U zijde gegroet,

Ruben.