zondag 9 december 2007

Halloween, Aquarium, Stanford & Alcatraz

Lieve Lezers!
Na een lange tijd van stilzwijgen, dan weer wat verhalen uit de UeshEE!

Allereerst was het 31 oktober (alweer enige tijd geleden) Halloween. Dat is de dag waarop kinderen zich verkleden en langs de deuren gaan met de vraag 'trick or treat' om zoveel mogelijk snoep te verzamelen. Ook is dit de dag waarop je een Jack O'Lantarn maakt (uitgeholde pompoen met een gezicht erin) en die voor je huis neerzet, zodat ze kinderen weten dat er snoep is. Ieg, samen met mijn huisgenoot Emile hebben we twee van die dingen gemaakt en het resultaat is zichtbaar hieronder (de linker is door mij vervaardigd :P):
Wat betreft verkleden, blijven de volwassenen zeker niet achter en op Halloween hijst iedereen zich in zijn outfit voor een mooi feestje. Ik ben geheel gehuld in kranten, verkleed als 'paperboy' naar het Halloweenfeest van Joe (een collega) gegaan. En mijn outfit heeft het tot 2 uur 's nachts volgehouden :)! Een week later ben ik op een zaterdag een dag gaan 'golfsurfen' met twee collega's bij Pacifica, net onder San Francisco. Aldaar een wetsuit gehuurd en een board van Gabe geleend en het water ingestapt. Gezien de enorme hoeveelheid mensen op hun board in het water werd mij duidelijk dat dit een zeer populair Californisch tijdverdrijf is en ik moet zeggen dat ik het echt ook heel leuk vond! En zoals met zoveel dingen, lijkt golfsurfen makkelijker dan het is, want alleen al het 'catchen van een wave' is al een hele opgave. Na een dikke drie uur het water weer verlaten en helemaal stuk teruggekeerd naar Berkeley. Daarna nog drie dagen spierpijn gehad... De week daarna was het dan zover: mijn tweelingbroer Tim kwam over uit Nederland! Dat beloofde een mooie twee weken te worden :). De eerste dag San Francisco doorgewandeld en o.a. Pier 39 aan de Fisherman's Warf een bezoekje gebracht, waar allemaal zeeleeuwen liggen te slapen op een soort vlotten. Veel doen ze niet, maar ze maken wel echt een ontzettend kabaal...De volgende twee dagen een auto gehuurd (zonder auto gebeurd het hier niet!) en de eerste dag naar het noorden gereden. Onze eerste halte was 'the Earthquake Trail'. Hier was heel goed te zien hoe de aardplaten verschoven waren tijdens de aardbeving van 1906 die heel San Francisco in de as legde. Er stond namelijk nog een authentiek stuk hek, waarvan de ene helft ongeveer 3 meter opgeschoven was. Vervolgens na Point Reyes gereden, een fijne autorit langs de kust met prachtige vergezichten.

Toen was het tijd voor wijnproeverij in de Russian River Valley! Hier in California schijnen ze ook goede wijnen te kunnen maken. We belandden in het dorpje Healdsburg, dat toevallig een soort dies had. Dat was mooi, want alle winkels waren tot laat open en overal was gratis eten, en er waren allerlei soorten muziek en het gezellig druk. Omdat iedereen goed gemutst was, was het echt heel 'cosy'! Ieg wijn geproefd, ondertussen genietend van stokbrookjes met brie en andere kazen die ik niet kende... De volgende dag zijn Tim en ik samen met Emile en zijn vriendin (die was ook over) via Santa Cruz naar Monterey gereden. In Santa Cruz weer even de boardwalk bezocht, waar een deel van de amerikaanse cultuur pijnlijk boven kwam drijven omdat het nu wel heel druk was: het aantal dikke mensen was echt niet te geloven, hoewel dat ook weer niet zo moeilijk is als je de hele dag ijs, hotdogs, hamburgers en andere 'rotzooi' naar binnen werkt... Ieg waren er dozijnen ouders met kinderen die, terwijl ze zich lekker aan het volstoppen waren met eten, vooruitstrompelden op hun witte sokken en té witte sportschoenen. Na in de op 6na oudste achtbaan van USA geweest te zijn, wat overigens een onverwacht heftige rit bleek, zijn we naar het Monterey Aquarium geweest. Hier allemaal vissen bekoekeloerd en je kan ook schollen en andere 'onderwaterwezens' aanraken, hoewel er geen snorkels waren :P.

De volgende dag met de metro naar Oakland en San Jose geweest. Eerst even in het centrum van Oakland een kijkje genomen. Dit was echter bepaald geen feest, omdat ik mij er niet echt veilig kon voelen. Overal waren daklozen, zwerfers en junks. Dat er niemand met een witte huidskleur te bekennen was, zegt wel iets over het feit dat het nog steeds niet eerlijk gaat tussen zwarten en blanken. Toch niet echt een fijn gevoel als je daar als toerist met je camera allemaal foto's van gebouwen loopt te nemen. Ieg, daarna naar San Jose gereisd en daar de tentoonstelling 'Bodyworlds 2 and the three pound Gem' bezocht', een aanrader! Daarna moest ik weer wat dagen 'op het Lab' doorbrengen, maar donderdag vrij genomen en over de Golden Gate Bridge gefietst, want dat moet iedereen die San Francisco aandoet, gedaan hebben. En daarna, om er een beetje de Amerikaanse levensstijl op na te houden, gebowld en pizza gegeten :).

Die zaterdag was het de dag van 'the Big Game', oftewel the California Golden Bears van UC Berkeley speelden American Football tegen Stanford in Palo Alto. Daar heen gereden met Gabe en zijn ouders waren er ook met hun hond die natuurlijk ook een Golden Bears shirt aanhad! Voor het stadion met Bart-Jan (red: van de zeilschool) afgesproken en de wedstrijd gekeken. Helaas gingen de Golden Bears keihard onderuit met 13-20 :(, dus het was na afloop alleen feest voor de Stanford-nerds, die dan ook in grote getalen het veld bestormden...

De laatste dag voordat Tim weg terugging met de vlieg, nog Alcatraz, aka 'the Rock' aangedaan. Dit eiland met vuurtoren en fort, wat later een gevangenis werd, is natuurlijk redelijk bekend door een aantal films en 'famous inmates' waaronder Al 'Scarface'Capone en George 'Machine Gun' Kelly :p. Hierna waren de twee weken alweer om en was het tijd om afscheid te nemen van Tim.

En met de volgende foto, omdat ik hier 's middags nog steeds in de zon buiten kan lunchen, wil ik graag afscheid van jullie nemen. Succes in kikkerland!

dinsdag 30 oktober 2007

Aardbeving, Lake Tahoe, California Golden Bears

Lieve Lezers!
Het is weer tijd voor een update van mijn belevenissen in de USA. Om maar meteen met het interessantste nieuws in huis te vallen: aardbeving! Jawel, een echte! Ik was aan het e-mailen, toen ik opeens de vloer voelde schudden. Dat is natuurlijk raar, een schuddende vloer en toen ik dacht dat de onderburen de boel aan het afbreken waren, begon de lampenkap ook heen en weer te schudden. Langzamerhand begon het te dagen: dit is een aardbeving! Hij duurde niet lang, ongeveer 10 seconden en er was ook niet veel schade. Natuurlijk was niet veel later de aardbeving overal op het nieuws en zelfs op CNN (zie hieronder). Uiteindelijk bleek het om een 'moderate earthquake' te gaan met een sterkte van 5.6 op de schaal van Richter. Afgezien van de aardbeving, was twee weken geleden mijn vriendin over uit Nederland, en van onze belevenissen hieronder een kort verslag. Het eerste weekend een auto gehuurd en naar Lake Tahoe gereden, ongeveer 350 kilometer van Berkeley vandaan. Toen we begonnen met rijden, zag het er zo uit:
Maar omdat Lake Tahoe op ongeveer twee kilometer hoogte ligt, zag het landschap er al snel zo uit:
Lake Tahoe is een redelijk groot meer (22 x 12 miles) en doordat om het meer veel bergtoppen zijn, is dit een zeer geliefd skigebied. En omdat de natuur erg mooi is, is dit een zeer geliefde plaats voor vakantiehuizen/vakantiekastelen waarvan degene aan het water een privéstrand + privésteiger hebben... Lang niet gek! Een indruk:Op zaterdag hebben we de Rubicon Trail gelopen, een wandeling langs het water van de Emerald Bay (hieronder) met als beginpunt het Vikingsholm Castle en als eindpunt een of andere vuurtoren. Eerst naar de vuurtoren gelopen; de uitzichten onderweg waren werkelijk schitterend, echter de vuurtoren was een beetje een teleurstelling. Deze bleek uit niet meer te bestaan dan een soort houten hutje (hieronder). Dus... Daarna naar het Vikingsholm Castle gelopen, maar ook dit was, mede doordat het gedeeltelijk in de steigers stond, nou niet je van het. Conclusie: uitzichten +, bezienswaardigheden -. 's Avonds zijn we naar Reno, ofwel 'the biggest little city of the world', ofwel 'Little Las Vegas' gereden. Omdat Reno in de staat Nevada ligt, en daar gegokt mag worden, staat Reno vol met casino's en er komt je een redelijke hoeveelheid neon-licht tegemoet als je de stad inrijdt. De enige reden waarom we hier waren, was natuurlijk om te gokken en dat hebben we dus ook gedaan! Binnen is het een drukte van jewelste, maar het is vooral HUGE. Oneindige rijen met gokkasten, waaraan allerlei figuren van bedenkelijk allooi gekluisterd zaten. Mooi is natuurlijk ook om te zien dat sommige mensen het presteren om meerdere gokkasten tegelijk te 'multi-tasken', wat een beetje bizar overkomt, want waarom zou je twee keer zo snel je geld willen verliezen? Uiteindelijk toch het gepresteerd om met 25$ winst deze gekte weer verlaten... De volgende dag, een korte wandeling gemaakt door een rotsachtige omgeving, met het Eagle Lake als eindpunt. Een prachtig bergmeer, en het feit dat er bijna geen mensen waren, maakte het extra mooi:
Op de terugweg door de hoofdstad van California, Sacramento gereden, en hieronder 'The California State Capitol:
Zaterdag een week later was het 'Gameday'. Dit is de dag waarop de California Golden Bears, het football team van de universiteit, hun wedstrijd spelen. Aangezien Football de populairste sport is in Amerika, is dit hier een big deal. Het stadion met een capaciteit van ~72.000
plaatsen, zit elke wedstrijd bijna helemaal vol! 72.500 mensen voor een studentwedstrijd!

Ongelooflijk. I.e.g is het een olijk gebeuren: de fanfare blaast vrolijke, opzwepende muziek en mensen bbq'en op parkeerplaatsen al tv kijkende en hotdog etende, zittende op hun campingstoeltjes... In het stadion, dat overigens gewoon een betonnen kuip is, was de sfeer top! Mensen zijn hier wat meer begaan met hun sport en hun team, wat resulteert in veel geschreeuw, gekrijs en gevloek. Uiteindelijk kon alleen het gastenvak juichen, want de Bears gingen ten onder door een plotselinge verstandsverbijstering van de quarterback in de laatste 15 seconden van de game. Zondag een fietstocht gemaakt in San Francisco, via het Golden Gate Park naar het strand van de Grote Oceaan,

via een villawijk

naar de Golden Gate Bridge gefietst.

De dag erop, weer een auto gehuurd en langs de kust naar het zuiden gereden. Dit bracht een beetje het road-trip gevoel naar boven: mooi uitzicht (hieronder), fijne muziek en rijden maar! De eerste stop was Santa Cruz dat het oudste strand-amusementspark van de westkust herbergt wat neerkomt op kermisattracties langs het strand. In de zomer moet dit superdruk zijn en ligt het strand 'hutjemutje', maar omdat het 'offseason' was, en bovendien in de ochtend, was het helemaal uitgestorven. De kleurige stoeltjes van de stoelenlift hingen er zelfs een beetje treurig bij...
Daarna doorgereden naar Monterey, en daar de 17-mile drive gereden. Dit is een 'scenic-route' langs de kust, met fraaie uitzichten: Verder gaat de route o.a. door Pebble Beach, een privé resort. Het bestaat eigenlijk alleen maar uit belachelijk grote huizen met belachelijk grote hekken en... golfbanen. American Dream?
En met het feit dat de volgende dag deze 'kleine vakantie' weer over was, omdat Eveline weer terug naar Nederland moest, vind ik het wel weer mooi geweest wat betreft deze update...
Succes in kikkerland!
Ruben.

zondag 21 oktober 2007

Klomp, Office & SF Giants

Beste Lezers,

Ja, ik leef nog! En na een wat lange periode zonder enig teken van leven, hier een samenstelling van mijn wat minder recente belevenissen... De recente belevenissen komen spoedig in een nieuwe post. Om toch wel met iets recents te beginnen, wil ik jullie even wat meegeven wat betreft het lokale nieuws hier. Onlangs is er hier in de buurt een enorme klomp (zie foto hieronder: ongeveer 4 meter lang, ik weet niet welke schoenmaat dat zou zijn; en voor de duidelijkheid: die kerel ben ik dus niet!) die voor een soort Hollandse souvernir-winkel/bakkerij stond, gestolen! Omdat ik dit ineens op het journaal voorbij zag komen, wilde ik dit jullie natuurlijk niet onthouden! Daarnaast zijn er 'hier' in het zuiden van California (LA en San Diego) enorme bosbranden aan de gang en is de grootste evacuatie van de geschiedenis begonnen en inmiddels zijn er meer dan een half miljoen mensen geevacueerd. Gelukkig heb zit ik een stuk noordelijker en heb ik hier helemaal geen last van. Daarnaast heb ik een tijd geleden intrek genomen in mijn 'office'. Dit duurde bijzonder lang, omdat de sleutelaanvraagprocedure hier ingewikkeld en erg langdradig is. Maar nu dan toch uiteindelijk mijn eigen werkplek + uitzicht op een boom :)! Het bureau is voor kleine mensen en dus wat te laag, mijn huge beeldscherm staat op vier boeken en ondanks dat het er wat chaotisch uitziet (zie foto hieronder), bevalt het prima!. Alle touwen bij de boekenkast zijn verplicht en zouden ervoor moeten zorgen dat ze niet uit de kast vallen, mocht er zich een aardbeving voordoen. (Tot dusverre heb ik dat nog niet meegemaakt.) Verder is er een heuse kapstok en drie niet-werkende printers :).
Omdat het reguliere baseball-seizoen (honkbal-seizoen in het Nederlanders) bijna afgelopen was, besloten om naar een baseball game te gaan van de San Fransisco Giants tegen de San Diego Padres in het AT&T (telecombedrijf) ballpark (het is hier in Amerika de laatste jaren mogelijk voor bedrijven om een sportstadion hun naam te laten dragen voor verscheidene miljoenen euro's). Hieronder een sfeerimpressie:

De ingang!Terwijl je in het stadion/ballpark de trappen oploopt (wel roltrappen natuurlijk, dus van lopen is niet écht sprake), is dit het fraaie uitzicht: de Bay Bridge die San Francisco met de andere kant van de baai (en dus ook met Berkeley) verbindt.

Hierboven de binnenkant van het ballpark, natuurlijk niet zonder een huge 'tv-screen', een huge coca-cola bottle en een huge handschoen. Het deed mij meer aan als een soort van pretpark, dit beeld werd nog extra bevestigd door de oneindige aanschakeling van eettentjes onder de tribunes.
En hier ging het natuurlijk om: de wedstrijd! 'We' stonden praktisch de hele wedstrijd voor, maar werden door een homerun in een van de laatste innings toch nog teleurgesteld naar huis gestuurd. Na de wedstrijd nog mooi even een stukje pindakaas-chocoladetaart gegeten, was nog best wel te doen! Veel Amerikanen vinden pindakaas echt hét éinde en stoppen dat derhalve in bijzonder veel dingen. Een greep uit de oneindige lijst: peanut butter chocolate, peanut butter ijs, peanut butter koekjes, peanut butter milkshake en natuurlijk de zeer beroemde: peanut butter & jelly. Verder in het weekend weer gezeild en een soort 'tochtje' gemaakt en onder andere onder onderstaande brug en langs onderstaande rots gezeild. Deze rots, genaamd 'Red Rock' is te koop en is van jou voor 'slechts' $ 25 miljoen... Naar het nabijgelegen dorpje San Rafael gezeild, waar het bewijs dat hier een aantal fijne vakantiehuisjes met jachten aanwezig zijn, hieronder te zien is:



Echter, toen we er weer uit wilde zeilen, werden we natuurlijk aangehouden door de waterpolitie! Logisch, want we hadden niet dé '2007-sticker' op onze boot. Dat was een boete! (maar geen id hoeveel, want de zeilclub betaalt) Nadat we hadden laten zien dat we wel een brandblusser bij ons hadden, mochten we gelukkig wel gewoon verder zeilen. En ik wilde graag afsluiten met het feit dat aan de andere kant van de aardbol de zon ook mooi onder gaat:

U zijde gegroet,

Ruben.

donderdag 27 september 2007

Zeilen op de baai & Yosemite Park :)

Lieve Lezers!

Hier weer een bericht van de andere kant van de aardbol! Inmiddels is er weer ruim een week voorbij en daarin heb ik natuurlijk niet stilgezeten... Mijn bevindingen, naast het werk op het Lab, wil ik graag hieronder met jullie delen. Alleerst was er op woensdagavond kielboot zeilen op de baai. Het begon om zes uur, uitstekend te matchen dus met mijn negen tot vijf werkdagen :P. Het woei goed en de golven waren redelijk aanwezig; aangezien ik mijn laarzen niet mee had, het niet helemaal droog gehouden :). Maar hieronder even een foto van een zonsondergang. Als je goed kijkt (waarschijnlijk wel goed te zien op de vergroting), zie je ook de Golden Gate Bridge liggen. Gewoon fijn zeilen dus!
Vrijdagmiddag 'iets' eerder weggegaan van het Lab (lees: 13:00h) om te vertrekken richting Yosemite Park! Auto gehuurd (een witte 'four wheels and a heart', zoals hieronder afgebeeld) en gaan!
Maar 'het gaan!' gaat toch nooit zo snel als je hoopt en nadat we alles ingepakt hadden en boodschappen gedaan hadden, reden we rond 17:30h Berkeley uit. En natuurlijk stond er toen, net zoals in Nederland, een fijne file :). Maar file-rijden gaat hier niet helemaal precies hetzelfde als in Nederland. Aangezien ze hier gewoon zes-baans wegen hebben, rijdt het allemaal sowieso wel redelijk door. Vanaf Berkeley duurde de autorit naar het park ruim 5 uur. Hierbij inbegrepen zit natuurlijk ook de fijne slingerweg naar het park toe, die ervoor zorgde dat er ook even 'gestopt moest worden' van de bijrijders aan de kant van de weg om de door misselijkheid geïnduceerde neigingen op te heffen :P. In het park aangekomen (wat overigens echt húge is), onze tent opgezet en ondanks dat het pikkedonker was, ging dat met onze 'op je hoofd-zet zaklamp' uitstekend. De volgende dag bleek onze campingplaats er zo uit te zien:

Allereerst is er natuurlijk de overdreven hoge koepeltent, die ik geleend had van de huisbaas. Overigens kan deze tent niet tegen 'de regen' :), maar schijnbaar is er hier een markt voor tenten die daar niet tegen kunnen. Ten tweede had elke campingplaats een eigen picknicktafel en een eigen barbeque. De bruine doos tussen de tent en de picknick tafel is wellicht nieuw voor jullie, maar het is een berenkluis! Niet dat je hierin beren kunt opsluiten, maar het verplicht om al je voedsel (inclusief tandpasta) hierin te stoppen, om te voorkomen dat beren je auto open klauwen (wat heel zelden wél schijnt te gebeuren) of ineens bij je in de tent staan. Op veel plaatsen hangt ook informatie aangaande wat je moet doen als je 'het geluk' hebt een beer tegen te komen. Veel en hard schreeuwen en met van alles gooien is het devies. Mocht je dan toch nog aangevallen worden, dan wordt het zeer aangeraden terug te vechten. Goed, de eerste dag: regen! Tuurlijk! Voor de veiligheid alle kleren in de auto gelegd (niet de slaapzakken, dat was achteraf wel handig geweest) en naar Wawona village gereden. Vanaf hier de pendelbus naar Mariposa Grove genomen, waar zogenaamde Sequoia trees staan. Tijdens de busreis veranderde de regen in hagel, wat het landschap veranderde in een soort winter-wonder-land (zie hieronder). Het feit dat ik een korte broek aanhad, leverde veel commentaar (en aanzien :P) op...
Hierboven kun je zo'n sequoia boom zien. Deze heet de 'Grizzly Giant' en is de oudste in het park met een geschatte leeftijd tussen de 1600 en 2000 jaar geschat. Met zijn volume van 963 vierkante meter is deze boom 'slechtst' 27e van de wereld :). Er staan nog een aantal meer fraaie exemplaren, waaronder de California Tunnel Tree, waar je 'doorheen' kunt lopen (zie hieronder). In de groove nog naar het uitzichtpunt geweest, maar door de mist was daar bijzonder weinig te zien.

Aan het eind van de middag was het wel weer mooi geweest in het bomenbos en was het tijd terug te rijden naar de camping. Omdat het al de hele dag redelijk gehageld/geregend had, beloofde dit niet veel goeds voor onze tent en onze slaapzakken. En inderdaad, bij aankomst bleek de tent zeiknat en de slaapzakken ook natuurlijk :). Gelukkig was de binnenkant vrijwel droog, dus de spullen in de auto, airco op heel warm en een stukje rijden. Nadat op deze manier de boel weer een beetje 'drooggereden' was, lekker vroeg onder wol gegaan. Want morgen moest het gebeuren: the climbing of the half dome. Omdat dit een lange beklimming zou gaan worden, om half vijf opgestaan. De tent en alle spullen in de auto geladen en naar Yosemite Valley gereden (wat ongeveer nog een uur was vanaf onze camping). Om 07:00h kon de tocht beginnen! En omdat het redelijk mooi weer was, veeheeel foto's gemaakt! Om de half-dome te bereiken, begin je met de 'mist-trail' en kom je langs twee watervallen: the Vernal Falls en de Nevada Falls (niet dé Nevada Falls, however). In de lente en zomer, als er veel smeltwater van de sneeuw is, schijnen deze watervallen redelijk spectaculair te zijn, maar zoals je ziet, was dat nu niet echt het geval :). Vernal Falls: een lief stroompje water.
Nevada Falls: een lief stroompje water.

Hoewel de stroompjes misschien lief waren, het pad langs de watervallen was dat in het geheel niet. Aangezien dit slechts bestond uit treden, was het fijntjes anderhalf uur traplopen :). Omdat ik dat niet dagelijks doe, had ik redelijk spierpijn de dag erna! Na de watervallen loopt de route door een bos, totdat: Het pad wordt steiler en mooie vergezichten verschijnen!
Omdat we steeds hoger komen, wordt ook de half-dome zichtbaar (hieronder, kun je de mensjes zien?)! Het is eigenlijk een enorme granieten rots, die je ondanks zijn steillheid kunt beklimmen, omdat er stalen kabels bevestigd zijn aan in de grond geslagen stokken.
Na bijna vijf uur lopen, zijn we dan eindelijk aan de voet van de Half-Dome!

Het lijkt indrukwekkend, en dat is het ook! Een aantal mensen bedenkt op de helft van de beklimming dat ze het toch niet aandurven en besluiten terug te gaan. Goed voor te stellen, aangezien als je terug moet je de hele tijd de 'leegte' inkijkt. Voor mensen met ook maar een heel klein beetje hoogtevrees absoluut geen pretje...

Om je een beetje een idee te geven van het trap gebeuren, hieronder een filmpje (en ja, ik moet naar de kapper)(en let niet op de tekst, want ik bazel maar wat...).

Eenmaal boven, blijkt het de moeite van de beklimming meer dan waard te zijn. Fantastisch uitzicht overal om je heen :) en hieronder sta ik op 'de' overhangende rots (erachter ligt Yosemite Valley).

Omdat we ook het hele eind weer terug moeten lopen, verlaat ik met een beetje pijn in mijn hart de 2693m hoge dome. Het hele eind teruglopen is niet echt een pretje als je de climax al gehad hebt, maar weinig keuzes hier :). Op de terugweg niet langs de watervallen gelopen, maar via de John Muir Trail naar beneden gelopen. Ook hier zijn mooie rotsformaties zichtbaar. Iets meer dan 27 kilometer later en na een tocht van bijna twaalf uur, komen we weer aan bij de auto. Het was een mooie dag geweest! Er hoefde alleen nog maar teruggereden te worden via de Mac (sorry Trudie!!). En met met de zonsondergang die we zagen toen we het park uitreden wil ik graag afsluiten!
Het ga jullie goed in kikkerland!

Ruben.